Presentació

 

El grup de danses Cresol va nàixer a Alacant com a entitat cultural l’any 1981 establint, entre d’altres, els objectius de recuperar, conservar i difondre les músiques, danses i roba popular de la nostra província i de la Comunitat Valenciana.

Fruit del seu treball, la major part de les melodies i els balls recopilats es refereixen a comarques de la província d’Alacant.       

Cresol adoptà per a les seues actuacions les indumentàries pròpies dels segles XVIII i XIX i en aquest sentit ha orientat les seues investigacions tant pel que fa a la roba tradicional com a els objectes diversos  i ornaments que l’acompanyen.

 

 

Currículum

 

El Grup de Danses CRESOL és un dels grups de música i dansa populars més veterans d'Alacant, constituint-se com Associació Cultural a Alacant al 1981.

Els seus objectius fonamentals són la investigació al voltant del folklore i les tradicions populars de la nostra cultura, així com la seua recuperació, restauració i difusió, centrant la seua tasca especialment a les comarques alacantines.

 

Resultat d'aquesta LABOR INVESTIGADORA són:

a) L’Alcoià (Onil):

-  Jota Coliveria

b) La Marina Baixa (Sella):

- Jota de Sella.

c) La Marina Baixa (Benimantell):

-  Jota o estudiantina

-  Jota de quintos

-  Ball de l’u

-  Seguidilles

-  Danses al so de dolçaina i tabalet

d) L'Alacantí (La Torre de les Maçanes):

- Baile del Pavo

- Masurca

e) L'Alacantí (Alacant):

- Dansà de les Torxes.

CRESOL continua amb el seu objectiu de conservació i recuperació del folklore tradicional de les comarques alacantines.  Així, ha  col·laborat amb veïns de la partida rural del Verdegàs (Alacant) per la conservació de dues cançons que es canten tradicionalment a la processó de Divendres Sant.

 

A més, CRESOL es preocupa per tot el que hi ha al voltant de la dansa i la música tradicionals per a la seua AMBIENTACIÓ HISTÒRICA I COSTUMISTA. És per això que, a partir de gravats, rajoles, pintures i d'altres documents, hem reproduït dues mostres de indumentària de les nostres comarques: les dels segles XVIII i XIX, tant en roba de feina com en roba de "mudar" o de festa.

Entre altres muntatges, el Grup també recrea a l'escenari l'ambient en què es ballaven danses rituals com les danses de vetlla d'albats, com són El Vetlatori de Xàtiva o La Sandiga de Xixona.

 

El nostre REPERTORI actual recull músiques, balls i danses populars principalment de les comarques alacantines (l'Alacantí, l’Alcoià, Marina Baixa i Alta, Baix Vinalopó), i d'altres de les comarques castellonenques i valencianes.

 

La majoria d'aquestes mostres del nostre folklore musical estan datades als segles XVII al XIX, encara que trobem algunes que s'estima que són més antigues i d'altres que es van perdre a principis del segle XX. I algunes com la "dansà" o les danses estan vives encara a molts pobles valencians.

Totes elles són interpretades utilitzant els instruments característics de l’època com la rondalla de corda o la dolçaina i el tabalet.

 

Com que considerem que una cultura es manté viva quan és coneguda, valorada i practicada pels membres d'una comunitat, CRESOL ha realitzat i realitza diferents activitats per la DIFUSIÓ del nostre patrimoni cultural:

a) Actuacions i exhibicions de músiques, balls, danses i indumentària popular.

b) Exposicions d’indumentària tradicional.

c) Articles sobre el resultat de la nostra investigació al voltant de músiques, balls, indumentària i costums.

d) Formació i ensenyament a col·lectius organitzats (Fogueres, Escoles en Valencià, Associacions de Veïns, etc.), i a la població en general en el marc de Programes Municipals d'ensenyament.  També s'ha ensenyat el nostre repertori i s'ha recolzat a joves Grups de Danses alacantins i de la província.

 

Activitats

 

Amb tot allò, el Grup de Danses CRESOL es troba en disposició d'oferir un ample ventall d’ACTIVITATS a entitats públiques i privades interessades en la nostra cultura popular:

 

a) Actuacions, on es mostra una part del nostre patrimoni cultural a través de la música, el ball i la dansa i la indumentària.

b) Tallers d’ensenyament dels nostres balls i danses, i especialment de la "dansà" o les danses, per a la seua exhibició posterior.

c) Mostres d’indumentària tradicional dels segles XVIII i XIX, tant de roba de feina com de roba "de mudar".

d) Investigació, recuperació i restauració de músiques, balls i danses, de peces d’indumentària i de costums populars tradicionals.

 

 

Adreces de contacte

 

grupcresol@terra.es

Grup de Danses “Cresol”

Avda. de Tarrasa nº4, 9ºG

03005 Alacant

0034 965 12 09 09